loader image
Продължете към съдържанието
Начало » Един от най-желаните и най-стари квартали в София – Лозенец

Един от най-желаните и най-стари квартали в София – Лозенец

Красив, зелен, аристократичен

“Журналистическият квартал”, така е наричан кварталът около пл. “Журналист” през 20-те години, а също и Бохемският, тъй като е бил оформен от къщи на журналисти, писатели, художници и артисти.

Тук са живели Елин Пелин, Валери Петров, Кръстьо Сарафов и други интелектуалци. Мястото на срещите на тези хора е бил ресторантът “Под липите”. По турско време “Лозенец” е бил възвишение, цялото покрито с лозя, турците го наричали “Корубаглар” (в превод: лозя в гората). В онези години там нямало нито една къща, камо ли квартал. След Освобождението лозята били премахнати, а на тяхно място посадили дървета. “Лозенец” се превърнал в една голяма градина, и като място на отмора, привлякъл първите жители на квартала.

Мнозина си купували парцели, за да строят на тях вили и къщи, а имотите започнали да поскъпват. Средата на 20-те години целият хълм Лозенец вече бил парцелиран, по – богати софиянци вдигнали там къщи, като масово били представителите на “свободните професии” – писатели, артисти, журналисти, художници и учители.


Истинският бум на строителство обаче настъпил след Втората световна война. Общината раздала парцели на пострадали войници и преселници, за да си построят жилища. Много от старите жилища в квартала са паметници на културата!

В днешни дни “Лозенец” държи място в топ 5 най – скъпи квартали в София. Построена е и нова част на квартала, която е съвременна и модерна. Построени са както жилищни, така и бизнес сгради. Средната цена надхвърля 1,600 € на квадратен метър, а наематели плащат средно по 450 € за месечен наем в квартала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Compare Listings

Заглавие Цена Статус Тип Квадратура Цел Спални Бани