loader image
Продължете към съдържанието
Начало » Каква е историята на НДК?

Каква е историята на НДК?

Идеята за НДК

През 70-те години на миналия век е възникнала идеята за създаване на голям културен център.

През този период в централната градска част е имало струпани постройки след бомбандировките, товарна жп гара, стари казарми и пустеещи свободни площи. Ето защо Столичния кмет и народен съвет решават там да бъде оформена модерна градоустройствена среда като част от Идеален Център. Първоначално теренът е определен за оперен театър, но след дълги дискусии се стига до единодушно мнение – мястото е най – подходящо за бъдещ център с мултифункционално културно предназначение!

Построяването

В основата на сградата са вложени 10 000 тона метални конструкции, приблизително толкова има и в Айфеловата кула!

Първата копка на Двореца на културата е направена средата на 1978 г. Три години по – късно през 81-ва година на 31 март по повод 1300 години България, НДК е открит лично от Тодор Живков. До промените през 1989 г. той носи името на бившата министърка на културата Людмила Живкова. Грандиозният строеж е погълнал около 270 млн. лв. (тогавашни пари) и те са инвестирани в 15 зали плюс фоайетата.

Символ

Запазеният знак на двореца представлява жар-птица, оформена от извити ивици разположени в кръг. Символът е изработен от бронз, от вдлъбната полусфера излизат лъчи- житни класове. Птица, вплетена в слънчевите лъчи, символизираща полета към знание и светлина!

Функции

НДК се превръща в мечтаното средище на културни мероприятия от международно ниво. Започват да гостуват световни звезди. Дворецът предлага модерни за времето си съоражения и пространства подготвени за концерти, изложби, театри, кинематографски събития, семинари и т.н.

В днешно време НДК е позната на всички жители на столицата ни, а това бе накратко неговата история!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Compare Listings

Заглавие Цена Статус Тип Квадратура Цел Спални Бани